Jdi na obsah Jdi na menu

Marta Balejová, Jiří Teper, Petr Ožana – CO TÍM CHTĚLI ŘÍCÍ

28. 7. 2018

FESTIVAL NA ROHU

Sobota 29. září 2018 v 18:30 hodin

 

Marta Balejová, Jiří Teper, Petr Ožana – CO TÍM CHTĚLI ŘÍCI

aneb čeští básníci a písničkáři 1918-2018

Výběr z děl českých básníků a hudebních skladatelů a textařů, kteří tvořili v průběhu let 1918-2018

 

 

Marta Balejová 

marta-balejova_1-----kopie.jpgPatří mezi nejvýznamnější současné šansoniérky, které se v České republice profesionálně zabývají tímto specifickým hudebním žánrem. S hudebním vzděláním začala již v předškolním věku, a sice hrou na klavír. Záhy se přidal zpěv a violoncello. Studium Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze zakončila absolutoriem  v pěvecké třídě prof. Vlasty Soumarové-Mlejnkové. Středočeskou konzervatoř absolvovala v oboru Tvorba písňových textů (lektoři: Pavel Žák, Ladislav Kantor, Pavel Vrba ad.). Několik let působila jako sboristka populární country skupiny „Newyjou“.Zde také začala její textařská spolupráce s pěveckými osobnostmi (M.Soukupová, F.Sychra, B.Lišková, R.Drossler). V současné době se věnuje výhradně šansonu – představení „Pocta Edith Piaf“ měli možnost shlédnout i naši krajané ve švédském Stockholmu. Vedle intenzívní koncertní činnosti a spolupráce s několika symfonickými orchestry (Filharmonie Boh. Martinů Zlín, Moravská filharmonie Brno, Jihočeská filharmonie České Budějovice ad.) se věnuje výchově studentů na VOŠ herecké v Praze. Účinkuje mnoho let v pravidelných  pořadech „Šanson, věc veřejná“ po boku významných herců a zpěváků (L. Švormová, I. Racek, R. Pellar, J. Petránek ad.). V r. 1997 vydává CD „Pocta Edith Piaf“, o deset let později CD „Život je velký kolotoč“.

 

 

 

 

Jiří Teper

jiri-teper-----kopie.jpgV letech 1969 - 1973 vystudoval nymburské gymnázium.

V průběhu středoškolských studií začíná s pokusy o literární tvorbu. Píše první básně, dramatické hříčky a písňové texty. Přibližně od poloviny 70. let minulého století se poezii věnuje soustavně. První kniha mu ovšem vyšla až ke konci roku 1991, v nakladatelství Atelier Abrakadabra. Pod názvem Milovaný obraz do ní autor soustředil sbírky Život který neskončil (1975 -1985), Milovaný obraz (1988) a Srdečný pozdrav z Prahy (1989). Knížka jako artefakt se umístila v soutěžích o nejkrásnější knihu Československa (1992) a nejkrásnější knihu světa (1993). V roce 1998 mu nakladatelství Solín vydalo bibliofilii Vymyslel anděly (s pěti suchými jehlami Jaroslava J. Alta), v roce 2001 vydal další sbírku poezie Rychlejší než zvuk, v témže roce mu Město Nymburk vydalo básnický výbor s názvem Grand Hotel Nymburk. V roce 2003 vychází knížka veršů pro děti Říkanky z peří ilustrovaná Petrem Říhou, v roce 2005 další sbírka veršů a písňových textů Žabky na Labi / Pštrosí blues. V roce 2005 též vyšla knížka fejetonů Prahou jít a koukat, jejímž spoluautorem je fotograf František Dostál. V roce 2014 vychází další sbírka poezie s názvem Španělská škola.

Jiří Teper pracuje jako novinář, napsal stovky deníkářských a časopiseckých fejetonů, desítky rozhlasových fejetonů, několik rozhlasových a televizních scénářů, text k CD Pohádky filmových čarodějnic, čaroděje Mrakomora a jednoho čerta (Supraphon, 1999), dále desítku divadelních her pro děti i dospělé a velké množství písňových textů. Načetl též řadu knih pro Knihovnu a tiskárnu pro nevidomé E. A. Macana v Praze ve studiu Marina Knoblocha v Českém Brodě (viz zvukovou podobu knížky Říkanky z peří).

 

 

Petr Ožana

petr-ozana_2-----kopie.jpgPochází z Ostravy. Na klavír hraje od šesti let. Je absolventem Konzervatoře Jaroslava ježka v Praze v oboru skladba (prof. V. Clar a M. Krebs) a oboru klavír (prof. H. Kaštovská) a jazzová interpretace (prof. J. Růžička a O. Kabrna). V současné době tamtéž vyučuje klavír. Roku 2009 úspěšně dokončil bakalářské studium na Akademii múzických umění v Praze v oboru klavír pod vedením doc. M. Langera a pokračuje v magisterském studiu. Mimo klasické hudby hraje i jazz a jiné žánry. Hraje

ve skupině Renaty Drössler, pro kterou i píše, vede spolek SDŠ (sdružení dobrovolných šansoniéru) a pravidelně pořádá koncerty. Nově hraje z obnovenou kapelou Techtle Mechtle a externě spolupracuje s Martou Balejovou nebo s alikvótním sborem Jana Staňka „Spektrum“. V roce 2006 se stal laureátem mezinárodní soutěže Beethovenův Hradec (III. cena) a dříve také získal několik ocenění v interpretačních soutěžích nevážné hudby.