Jdi na obsah Jdi na menu

Vendulka Burger Budilová

do-clanku-----zmens.-----kopie.jpg

- zakladatelka a ředitelka Budilovy divadelní školy

- prapravnučka Vendelína Budila

absolventka Mezinárodní divadelní školy Jacquesa

Lecoqa v Paříži (1993-95, tedy ještě za mistrova života)

 

Nejdříve se naučila vyjadřovat tělem. Slova přišla na řadu až posléze. Po absolutoriu získala angažmá jako herečka a tanečnice ve světoznámém divadelním souboru Philippa Gentyho. Zde objevila zcela nový svět loutek, předmětů i materiálů, stejně jako „přirozený“ způsob herectví.

 

foto Ivo Mičkal

 

Na Novém Zélandu na osobní pozvání pracovala na Vysoké dramatické škole Toi Whakari a tvořila po boku novozélandských režisérů a režisérky londýnského divadla Globe. Po tříletém mezinárodním turné s Philippem Gentym se vrátila do České republiky, kde v letech 2003–2004 působila jako pedagog na katedře nonverbálního divadla pražské HAMU a připravovala cirkusový kabaret „Perpetum Magico“. Podílela se na dramaturgii Studia Rubín a je autorkou myšlenky festivalu „Letní Letná“ - setkání nového cirkusu, vizuálního umění, divadla a tance.

 

Kromě divadelního či filmového umění a pedagogické práce se autorsky či dramaturgicky podílí na divadelních i multižánrových festivalech a akcích (Festival na ROHU, Múzy na Valech, divadelní a cirkusová scéna tradičního Nymburského posvícení...), ve vlastním projektu Pojďme spolu za knížkou přibližuje ve spolupráci s místními knihovnami Středočeského kraje interaktivně zapojuje děti všech věkových kategorií do kouzel četby knih, je oslovována divadelními spolky k pohybové i režijní spolupráci, vytváří vlastní divadelní či šansonová představení a mnoho dalších uměleckých aktivit.

 

Metodu Jacques Lecog předává Vendulka Burger už od roku 1995, v roce 2007 přijala písemnou podporu k založení Budilovy divadelní školy od ženy J. Lecoqa, ředitelky Mezinárodní divadelní školy Jacquesa Lecoqa v Paříži, Fay Lees Lecoq, v níž na osobní doporučení samotného Jacquesa Lecoqa rozvíjí jeho metodu dalšími funkčními metodami či styly ve spolupráci se špičkovými lektory.