Jdi na obsah Jdi na menu

HISTORIE, POSLÁNÍ A CÍLE

 

budil_logo_bds-----zmens..jpg

 

Spolek Budil (původně občanské sdružení Budil) byl založen v roce 2009, aby zřizoval Budilovu divadelní školu, již v roce 2007 otevřela Vendulka Burger Budilová, absolventka Mezinárodní divadelní školy Jacques Lecoq v Paříži. Tuto školu vystudovala jako jedna ze dvou českých studentek ještě za života samotného mistra Jacquesa Lecoqa.

Po studiu se od roku 1995 vedle umělecké práce intenzivně věnuje pedagogice metody Jacques Lecoq, učila po celém světě a v roce 2007 zakotvila v České republice.

Ke studiu na Mezinárodní divadelní škole Jacques Lecoq doporučila mnoho talentovaných herců (mezi nimi Annu Polívkovou) - a všichni úspěšně dvouleté studium ukončili. V roce 2007 Vendulka Burger přijala písemnou podporu k založení Budilovy divadelní školy od ženy J. Lecoqa, ředitelky Fay Lees Lecoq.

 

Posláním spolku je uplatňování francouzské metody Jacques Lecoq, jejímž hlavním cílem je rozvíjení kreativního potenciálu v oblasti kultury, vzdělávání a volného času. Tyto společné zájmy a cíle se setkávají v projektu Budilovy divadelní školy, v pohybové či režijní spolupráci s divadelními soubory či kroužky, v dramaturgické spolupráci či tvorbě nejrůznějších - i multižánrových - festivalů, ve školení pedagogů i institucí a firem, v organizaci komunitních aktivit či tradičních akcí a v neposlední řadě v tvorbě interaktivních i jevištních představení pro dětské či dospělé publikum.

 

BDŠ navštěvují studenti z celé ČR i jiných zemí. Zastává významné místo ve svém oboru činnosti především proto, že metodu Jacques Lecoq vyučuje jako jediná v ČR i na Slovensku.

 

Vzhledem ke svým dalším užitečným aktivitám rozšířil Spolek Budil v roce 2021 svou náplň o činnost vedlejší - Revitalizaci Sadu míru v místě mimopražské rezidence Budilovy divadelní školy, ve Svídnici u Dymokur.

 

Vy jste usnul - my jsme Budil!