Jdi na obsah Jdi na menu

Studentská představení a veřejné produkce

Příspěvky

2016 - Obrazy kroniky Svídnice / Živé obrazy Svídnice

O lidech a domech Svídnice ze záznamů Svídnické kroniky

Premiéra 17.6.2016, stará škola Svídnice

 

foto_nadace_via_31-----kopie---kopie.jpg

foto Nadace VIA

 

Bývalá hospoda se sálem (ve kterém se již ve 20. letech minulého století hrálo ochotnické divadlo), ale také široké okolí venkovského prostředí, slouží už rok jako mimopražská rezidence BDŠ. Je tedy nasnadě, že studenti dali ve své tvorbě prostor nabízené inspiraci. Vzniklo tak ucelené představení uváděné nejen na nejrůznějších venkovských akcích Středočeského kraje, ale také v Praze či na divadelních festivalech.

Představení vzniklo na základě studia zápisů z místních kronik, zejména pak ze vzpomínek prof. Kubálka na období okolo roku 1880. Jazykem inscenace je hravost, pohyb a manipulace s předměty. Inscenace vznikla v rámci projektu Živá kronika, který v roce 2016 finančně podpořila Poštovní spořitelna prostřednictvím Nadace Via.

 

Z ohlasů:

„Živé obrazy Svídnice převedly do mluvené podoby místní kroniku včetně vzpomínek profesora Kubálka. Historie jedné vesnické rodiny za druhou se před obecenstvem odehrála tak plasticky, jako by ji přímo prožívali se svídnickými obyvateli.“

„Člověk nečeká, že v zapadlé středočeské vesnici narazí na Umění… Zpracování Obrazů živé kroniky bylo krásné – připadalo mi, jako bych všechny ty obyvatele znala.“

„Děkuji za milý zážitek a mám radost, s jakou úctou jste přistoupili k materiálům prof.Kubálka.“

 

Fotoalbum

Přečíst

2015 - BOUFFONS

 

img_0005---kopie.jpg21. června se studenti Budilovy divadelní školy stali součástí prestižní mezinárodní výstavy scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale 2015. Stali se jednou ze skupin Kmenů, do nichž byla BDŠ vybrána přísnou selekcí v prosinci 2014. Po několikaměsíční přípravě v rámci studia BDŠ vytvořili studenti a jejich pedagogové svébytný kmen OUTCIDRE, kmen Bouffonů à la Jacques Lecoq, jako živou a pohybující se instalaci.

 

Tento kmen představuje rodinu zkvašených lidských neřestí. Zrcadlí kolemjdoucím, co v naší společnosti bobtná, kvasí, hnije. Out - mimo, Cidre - mošt. Bouffoni, kteří procházeli za plného provozu ulicemi hlavního města, nejsou zlí, jen nám s nadsázkou nastavují zrcadlo.

Pro Budilovu divadelní školu to bylo stoprocentní naplnění tématu školního roku 2014-2015, tématu REKLAMA.

 

Kmen Bouffonů se společnosti po celé republice zjevil ještě několikrát - vždy vyvolal radost nebo otázky či zamyšlení.

 

foto Tomáš Strejček

 
Přečíst