Jdi na obsah Jdi na menu

Zámek v Křinci ožil multižánrovým Festivalem na Rohu

3. 10. 2018

Nymburský deník 3.10.2018

autor: Martin Hlinovský

 

Křinec - Již tradičním se stal kulturní Festival na Rohu, který se uskutečnil před pár dny v Křinci. Dějištěm potkávání nejen žánrů, ale i diváků a umělců se stal místní barokní zámek a přilehlý park.

bez-nazvu---kopie.jpg

 

První den se nesl v duchu první republiky. Na jeho zahájení zahráli Spolek Budil, KVH Druhý pluk Nymbursko a hostující nymburští Hálkovci divadelní představení Živé obrázky z Křince podle knížky Amálie Kutinové Naši pacienti. Vyvrcholilo místním posvícením, na které zavítal prezident T. G. Masaryk. „Jeho postava byla symbolickým připomenutím stého výročí založení republiky a rovněž nadčasovým poselstvím, abychom se k sobě chovali slušně,“ říká autorka scénáře a pořadatelka celého festivalu Vendulka Burger.

Program pokračoval divadelním představením DS Hálek Přednosta stanice a swingovou tančírnou Václava Marka a jeho Blue Star. Sobotní program „Od minulosti do současnosti“, věnovaný celým rodinám, tedy i dětem, zahájila v 11 hodin pohádka Král Karel divadla Toy Machine.

O 12. hodině, po připomínce okupace z roku 1968 na náměstí, včetně příjezdu obrněných transportérů, umírajícího člověka a bezmoci obyvatel, se k zámku vydal pestrý průvod. V zámeckém parku pak, jako symbol mírové současnosti, odstartovala Raketa festivalu. Následoval program pro děti s tvůrčími dílničkami, dobovou technikou sborů dobrovolných hasičů z Dymokur a Křince, veselými krabicemi, pohádkou divadla Lokvar Český Honza, pohádkovým čtením a malováním v trávě, projížďkami na oslíkovi…

Pro dospělé zazpívalo seskupení zpěvaček z Rožďalovic pásmo písní Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka, uskutečnil se křest knihy Ivany Šmejdové „Kniha o Sokolči“, beseda s regionálními literárními autory a hraná poezie Evy Hrubé V tomto světě dotýkání.

Večerní programový blok odstartovala českými šansony Marta Balejová s poezií Jiřího Tepera, herečka Anna Polívková se představila nonverbálním představením Paní Vltavská (od vděčných diváků dostala hrnec buchet), do křesla pro hosta usedl herec Josef Dvořák, který fantasticky bavil diváky, a divadelní soubor 3D Company sehrál groteskní tragikomedii Starý holky. Po noční prohlídce zámku, kdy se návštěvníci opravdu i báli, ukončil festival bluegrass kapely Blue Sock´s.

K prohlédnutí byly výstavy retro rádií, retro hraček a retro předmětů, obrazy Jana Severy, který tu i před zraky lidí namaloval obraz věnovaný festivalu. Podle hodnocení účastníků byl Festival na Rohu „o životě, o lidech, o nás.“ Je tedy už nyní jasné, že se můžeme těšit na další ročník.

 

foto: archiv Festivalu na ROHU

Zdroj: https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/zamek-v-krinci-ozil-multizanrovym-festivalem-na-rohu-20181003.html