Jdi na obsah Jdi na menu

Festival Budilovy divadelní školy ve Svídnici byl zážitkem pro všechny generace.

7. 8. 2016

NYMBURSKÝ DENÍK 7.8.2016

Autor: Ivana Šmejdová

 

Svídnice - Malá víska Svídnice zažila letos prvně festival tvorby studentů Budilovy divadelní školy. Ojedinělý umělecký počin bychom vzhledem k jeho alternativnímu rázu čekali spíš na speciálních divadelních přehlídkách. Ale on právě sem zapadl úžasně.

foto_nadace_via_vyb.10_1.jpg

 

Divadelní buzení, již 8.ročník festivalu tvorby studentů Budilovy divadelní školy, jejich pedagogů a hostů se ve Svídnici letos konal poprvé. Dvoudenní kulturní program nabídl divadlo v mnoha jeho podobách: loutkové divadlo pro děti, pohybové divadlo – site-specific, divadlo s předměty, činohru i nový cirkus.

Nechyběly tvořivé dílny – zejména sochařská tvorba z místního jílu, happening s oblíbenými Bouffony, které již mnozí místní viděli o rok dříve na tradiční prezentaci regionu Poznejte náš venkov, a koncert profesionální kapely Herky.

Programová nabídka se nesla především v duchu místního projektu „Živá kronika". Diváci byli skrze představení Obrazy živé kroniky Svídnice vtaženi do vzpomínek učitele Kubálka na počátek 19. století, rozhlasová hra Kronika Svídnice vyvolala vzpomínky a plodnou diskusi, jak to vlastně všechno bylo, Pták Moták na hrazdě a jeho učitel všem mile připomenuli, že tu žije mezi námi. A nakonec Teta Julie, činoherní tragikomedie s prvky hororu divákům nastínila, jak se divadlo dělalo ve 20. letech minulého století právě v Hostinci U Košátků.

„Ze studentů jsem měla ohromnou radost, novým úkolem pro ně letos bylo nejen nastudovat a zahrát jednotlivá představení, ale vyplnit i program mezi jednotlivými body programu, což bylo velmi náročné. Ale záměr se zdařil, všichni se báječně bavili," říká Vendula Burger, ředitelka Budilovy divadelní školy.

V rámci festivalu se hrálo nejen v bývalém hostinci, ale i přilehlé stodole, staré škole, v bazénu a na návsi, místní se poznávali v řadě obrazů, neboť projekt Živá kronika Svídnice zatahuje do hry snad všechny chalupy ve vsi. Diváci oceňovali rozmanitost, humorný nadhled i umění přímo u nosu, příjemnou atmosféru i dostatek dobrého jídla a pití. Velmi nápadité bylo pak sobotní vstupné ve formě palačinky.

V návštěvní knize se opakovala pochvalná slova, například: „Divadelní Buzení jsem si moc užila a nebýt toho posledního vlaku, tak bych zůstala. Člověk nečeká, že v zapadlé středočeské vesnici narazí na Umění… Zpracování obrazů Živé kroniky bylo krásné – připadalo mi, jako bych všechny ty obyvatele znala. Visutá hrazda ve stodole pana Košátka mě nadchla pro nový cirkus víc než prďácká Letní Letná. A Bazénové site specific bylo jak políbení na rozloučenou. Byly jsme ve Svídnici jen pár hodin a byly jsme tam doma. Ve Svídnici by chtěl žít každý." Další: „Velký zážitek pro všechny generace."

Budilova divadelní škola a její zakladatelka Vendula Burger přispívá pravidelně do kulturního života Svídnice a jejího okolí. Svým festivalem opět prokázala, že tu kotví s radostí a že za jejími branami se tvoří pro lidi. Brzy se bude opět na co těšit.

 

foto: archiv BDŠ

Zdroj: http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/festival-budilovy-divadelni-skoly-ve-svidnici-byl-zazitkem-pro-vsechny-generace-20160807.html